Môžeme vydediť psychicky chorého syna z dôvodu, že „trvalo vedie neusporiadaný život“?

Náš 55-ročný syn je už viac ako 10 rokov psychiatrický pacient. Okrem rôznych neuróz, má diagnostikovanú tiež psychotickú depresiu. Lieči sa doma, je však trvalo medikovaný. Dlhodobo nie je schopný starať sa o svoje financie. S financiami mal problém od mladosti, prišiel o všetok svoj majetok, aj majetok svojej manželky. Keďže sme mu pomáhali – požičali alebo ručili, prišli sme o značný majetok aj my. Aktuálne je na čiastočnom invalidnom dôchodku, ale nepracuje dlhodobo, len príležitostne brigáduje. Akékoľvek peniaze získa, okamžite ich minie. O syna sa stará jeho dcéra, moja dospelá vnučka. Obaja, ja aj manžel sme spísali závet, v ktorom sme náš majetok odkázali vnučke. Vieme však, že syn môže napadnúť závet z dôvodu, že je neopomenuteľný dedič. Porozumeli sme, že ako potomok má náš syn vždy nárok aspoň na jednu polovicu svojho dedičského podielu zo zákona. Ak ho nevydedíme, sú naše závety v tej časti neplatné. Keďže jeden z dôvodov vydedenia je, že potomok „trvalo vedie neusporiadaný život“, zaujíma nás, či psychické ochorenie, neschopnosť hospodáriť s peniazmi potvrdená predchádzajúcimi komplexnými dlhmi a stratou majetku možno kvalifikovať ako tento dôvod vydedenia.

Občiansky zákonník v ustanovení § 469a ods. 1 písm. d) bližšie nešpecifikuje, čo to znamená „trvalo viesť neusporiadaný život“. Ani dostupné rozhodnutia slovenských súdov tento termín zatiaľ bližšie nevysvetlili.

V roku 2011 však tento pojem konkrétnejšie objasnil Najvyšší súd Českej republiky v rozhodnutí so sp. zn. 21 Cdo 190/2010. Všeobecne v tomto rozhodnutí uviedol, že: „Za vedenie neusporiadaného života je možné označiť také správanie, ktoré evidentne vybočuje z rámca všeobecnej predstavy o správaní v súlade s dobrými mravmi. O trvalé vedenie neusporiadaného života potom pôjde v takých prípadoch, kedy chovanie vydedeného bude vykazovať známky kontinuálnosti (teda nielen náhodnosti alebo ojedinelosti) a dlhodobosti, kedy už spravidla nebude možné očakávať návrat k bežnému spôsobu života tak, ako je vnímaný väčšinovou spoločnosťou.“

Český najvyšší súd potom konkretizoval, že „Pod vedením neusporiadaného života je preto na mieste rozumieť v súlade s právnou teóriou najmä závislosť na alkohole, drogách alebo hazardných hrách, zanedbanie povinnej výživy, zadlžovanie bez zjavnej možnosti dlhy splácať, získavanie prostriedkov na život nekalým spôsobom, trvalé vyhýbanie sa práci alebo premrhávanie rodinného majetku.

A práve v tomto konkrétnom vymedzení možno nájsť aj prípad Vášho syna. Ak sa zadlžoval bez možnosti splácať dlhy, lebo nepracoval, ak ste mu dlhy pomáhali splácať, ale viedlo to len k tomu, že ste prišli o majetok, potom je možné v týchto prvkoch jeho správania nájsť znaky trvalého vedenia neusporiadaného života. Javí sa, že je to dlhodobý stav a vzhľadom na jeho vek už nie je pravdepodobné, že sa tento stav zmení. Predpokladáme, že tento stav budete vedieť v prípade potreby preukázať, napríklad svedeckými výpoveďami alebo listinami. Vzhľadom na to, je podľa nášho názoru možné Vášho syna z týchto dôvodov vydediť.

Samotná psychiatrická diagnóza však dôvodom vydedenia nie je. Fakt, že Váš syn trvalo užíva lieky, ktoré môžu ovplyvňovať aj jeho rozhodovanie, nespôsobuje z právneho hľadiska vedenie neusporiadaného života a samé o sebe nie je dôvodom vydedenia. Podstatné sú ostatné okolnosti, ktoré ste popísali a to je zadlžovanie, neschopnosť hospodáriť s financiami, zaťažovanie rodinného majetku.

Podľa nášho názoru je možné, aby ste listinu, ktorou syna vydedíte spísali. Len doplníme, že pre jej spísanie platia z hľadiska formy obdobné pravidlá ako pre spísanie závetu. Listina o vydedení môže byť napísaná a podpísaná vlastnou rukou, možno ju zriadiť aj v inej písomnej forme za prítomnosti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice. V listine o vydedení musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bola podpísaná.

Ďalšie články